Miąższ znajdujący się w liściach aloesu jest jego najcenniejszym elementem. W 96% procentach składa się z wody1, jednak zawiera także szereg innych składników, które czynią aloes tak wartościowym. Miąższ w liściach aloesu bogaty jest m.in. w:
- polisacharydy,
- tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe: arachidonowy, kaprylowy, linolowy, linolenowy, palmitynowy, stearynowy,
- kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, winowy, cynamonowy) oraz kwas salicylowy,
- enzymy roślinne,
- aminokwasy egzo- i endogenne,
- beta-karoten, witaminy z grupy B, C,
- sole mineralne m.in. wapnia, cynku, fosforu, żelaza, potasu, manganu,
- biotynę,
- kwas foliowy,
- przeciwutleniacze w tym polifenole.
Mnogość związków czynnych biologicznie sprawia, że aloes jest cennym surowcem zarówno medycynie, jak i kosmetyce. Choć w Polsce, z uwagi na niesprzyjające warunki atmosferyczne, nie jest uprawiany, z powodzeniem można jego hodowlę prowadzić w domu. Mając do dyspozycji świeże liście można w każdej chwili skorzystać z dobrodziejstwa tej rośliny.Aloes od wieków wykorzystywany był w lecznictwie jako środek pomagający w wielu dolegliwościach. Również dzisiaj może pomóc uporać się z niektórymi problemami. W lecznictwie stosuje się zagęszczony lub wysuszony sok z liści aloesu.